Hukum Menggosok Gigi Sewaktu Berpuasa | 2016Dalam sebuah hadist sahih Rasulullah bersabda:
"Aroma mulut orang yang puasa, lebih harum di sisi Allah dibandingkan dengan aroma minyak misik" (Muslim, Tirmidzi)

Berdasakan hadist tersebut, ulama Syafi'i, Maliki dan Hanafi mengatakan bersiwak, termasuk juga gosok gigi, kerana keduanya mempunyai tujuan yang sama iaitu membersihkan mulut, hukumnya makruh.

Setelah masuk waktu dhuhur hingga maghrib.
Sedangkan melakukannya pada waktu pagi hingga siang tetap disunnahkan.
Alasannya, karena umumnya seorang yang puasa, aroma mulutnya yang kurang sedap
muncul setelah waktu siang. Demikian juga, sebaiknya tidak menggunakan ubat gigi, kerana memasukkan sesuatu yang mempunyai rasa ke dalam mulut saat berpuasa hukumnya juga makruh.

Berdasarkan pendapat ini sebaiknya melakukan gosok gigi pada pagi hari sebelum memasuki waktu dhuhur. Makruh adalah bila ditinggalkan mendapatkan pahala, namun bila dilakukan tidak mendapat dosa. Ketika menggosok gigi sebaiknya tidak
berlebih- lebihan, khususnya dalam berkumur kerana ini hukumnya makruh, cukup dilakukan sewajarnya saja, sebab dikhawatirkan ada air yang tanpa kontrol tetiba masuk ke dalam perut hingga membatalkan puasa.

Rasulllah mengajari : "Kuatkan berkumur (ketika wudlu) kecuali bila kalian sedang puasa".
seperti riwayat Amir bin Rabi'ah " Aku melihat Rasulullah s.a.w. melakukan siwak tak terhitung, padahal beliau puasa".

Jadi kesimpulannya adalah menurut sebagian besar ulama' berpendapat bahawa Hukum Gosok Gigi saat Puasa adalah sunnah, sebelum masuk waktu dhuhur dan tidak memakai ubat gigi. Serta makruh jika sudah memasuki waktu dhuhur. 

Sekian dan terima kasih, mohon maaf jika ada salah kata.


2016 2017 2nd-friends smile hot About me Ayi Dizon bahasa perak Baschi quick slimming baschislimmingpills bayi bellaammara Ben Ashaari Dan Saya Bloglist Body fix Buat background dalam post Bulan sabit merah Malaysia Business Cara dapatkan URL Glitter graphics Cara kempiskan perut cara tinggalkan kekasih Cara Untuk Keyakinan Diri Chubby Clone samsung galaxy note contest Cute Simbol Untuk Blog derma ramadhan design blog Dunia Akhir Zaman Entry Ogos 2016 F&B follower Free Glitter graphics geram girls Giveaway Handfhone Hatyai hukum gosok gigi ketika puasa iklan instagram instagram ubatgemuk_cepatnaik IPOH Jalan-jalan jalan-jalan cari makan Jamuan Aidilfitri Perdana Menteri 2016 july entry kebaikan dan keburukan vaksian kedai second-hand keluarga Kerja Dari Rumah kesihatan Kimchi komputer korean Lagu Mira Filzah By Ayi Dizon Letak icon sebelah comment lidacapsules lidaslimmingpills lidawholesale life meningkat mini giveaway Minyak Morhabshi Mira Filzah muslims Nasa confirm matahari akan terbit dari barat new new entry nile Oversea pahang PALESTINE Pelbagai jenis kimchi Penjagaan Bayi Perabot antik hiasan rumah Perbualan bayi sebelum kelahirannya pereka grafik perubatan pills processor puasa puding raja punca penyakit gastrik dan rawatan Quotes Ram komputer ramadhan Ramadhan yang pertama Raya 2016 resepi resepi kimchi review Rumah tangga Rumah terbuka PM di pekan pahang segmen senarai hotel di cameron highlands pahang shawl Surirumah Teknik mengorat Thailand tips penjagaan muka tomorrow Travelling Travelog Trip ke cameron highlands Tutorial ubat ubat gemuk ubat gemuk 2016 ubat gemuk murah ori vaksin warisan kecantikan world
Copyright © ♡ icha zaini ♡ | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in