Meh kome semua belajo perok




* *Salam semua. hai hai hai* * 
Disebabkan ramai kengkawan Icha yang teringin sangat nak belajar cakap perak (Sejak keluarnya filem Hantu kak Limah balik rumah) tetapi sebutan dan 'sleng' yang beberapa kurang betul .

keme/aye/saye/teman/awak/kume = saya
(name teman peon...)
mike/kome/kamu/ = awak
(kome udah makan??)
ate = abis tu
(ate.. kome tak reti-reti nak mandi ke??)
raban teben =tak tentu arah
(ape kene raban teben budak ni??)
angat pijo = panas
(mak oii.. angat pijo rase badan..)
hakap = tamak
(gile hakap budak nie makan..sampai 4 ketui ayam dalam pinggan..)
ngelewor = terumbang ambing kekiri kekanan..
(ate ape kene bawak moto mengelewor ni??)
kebulor = lapar
(makk... adik tak larat nak puase.. dah kebulo bebeno dah ni...)
bolen = telanjang bulat
(ate abang ace pakaikan seluor anak tu jap.. apekehai keluor romah bolen aje..)
nyelap sador = seorang yang seperti dirasuk@ diluar kawalan
(tgk tu, pantang sebut hal kawen.. nyelap sador die..)
mengelenyor = gatal/ menengada/ sopannya
(yang nie lagi sorang... jumpe muke hensem siket mule le mengelenyor.)
biot = degil
(kome jangan biot beno pun kenape.. kang apak rotan kang..)
perok = jakun/ tak pernah tgk benda
(ate... tak usah le perok bebenor.. esok kite pun beli rope itu)
muncah = banyak duit atau berharta
(auuww.. moncah le mike.. anak2 sume kroje gomen..)
toben = tua bangka
(tok tu dah toben... renti kan le kluor.. dudok romah je..)
merambu = joli sana sini

KEMIN = kemas
NYEGHOGIN = tersenyum sorang diri
REBEN TEYBEN = seluin jer – selekeh
TAK AJAP = TAK layan/ tak jadi hal
MENTEKEDAGHOH = makan
menterchiker = makan
MEROLOH = Tidor.
(adi tgh meroloh...)
GHODI/KODI = repair/belek
(haaa.. yai gitu.. ghodi-ghodi kerete abah tu.. kang kena penampor ngan dia..)
YA’NGAT = minuman panas (tea, kopi, melo, neskepe dll)

CIK CIBOR = pepatung
(cik cibor boleh makan ke???)
KALA LIPIT = kala jengkin (scorpions)
(tangan aku bengkak kene kala lipit)
CENCOGHOT = tikuih ketughi
JELEBOR = labi²
(nak tgk jelebor datang le bote..)
LABUN = cakap
SEMUT GATEY = semut api
(uwwaaa... adik kene gigit semut gatey)
MENGKIOK = besar sikit dari anai2 selalunya menjadi kalkatu..
BEDAGHOH = berdarah
CENANGOR = serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu
(oiii bebudak cinangor.. gie balik..)
MENTONG = makan sampai due kali atau tambah 2 kali
PAKA@ PAKEI = pakai atau guna
(elehh... henset nokia n95 teman dah lame pakei..)
LECAH = Lumpur
(ya Allah budak nie, yang kamu main lecah kenape?? kan dah koto baju kamu..)
NGETIT /ngokak = gigit ketip
CONONGGENG = bontot ayam
ENCONOT = atau tongken ayam
LIBANG LIBU = perasaan resah gelisah....
MEGHEDANG-GHEDANG = (meredang-redang) maksud dia membuta-tuli
SENTEN = menarik kaki seluar ke atas.....ataupun singkat dlm bahasa pekan nya
SIUT = cucuh / menyalakan
NYARIGH = mujor
(nyarigh lagik aku tak eksiden tadik.. kalo tak beterabor gigi..)
BENGKIN = garang
(ate abahnye pon.. ngan anak pun nak bengkin)
GETAK =jatuh / luruh
GEGHOTOK/GEROTOK = jambatan
MENTELUN = seluar panjang (pantaloon)
KAYU ROL = kayu pembaris
PORES = pekerja jabatan hutan tu, forest
PUIH OPES = pejabat pos
GOMEN = kerajaan
MENTOKA = Kereta
SELAIT = lampu suluh / torch light
SEPEROH = alas / lapik meja
JEGHOLONG = tempat buang sampah kat tepi hutan
PIOR = tulin asli
ACEKEME = macamana kalau
PENGGE = lontar, baling
HAMBAT = kejar
GHULU GHELO = hulu hilir
NGELAT = menipu
SELE’WIN = kira buat asal siap, comot
HINCIT = Ketepi, ngeysot
GETIK = nyampoh (menyampah)
GANJEI = terkena / naya / terkejut
REBER = sesak, beriya, sopannya, poyo..
SA-NGEIYR atau SANGEI = tudung saji
SI-YAR* (sengorkan bunyi..yar.. tu..) = mangguk tingkat
MENYENGKET - mengintai, mengendap
GILA SEPEREGHE = separuh gile
BEBEY = degil tahap batu gajah
NIN = jernih...
GENYII = geli geleman
MENYELEBIUR= terjuih bibir
NYADIN = buat derk aje
MELENGKO = membelit (ater komer lekas nengok ulor beso melengko ataih pago rumoh pak bako.)
MENEBEN MUKE = melangok kat kedai kopi
TAK SIOR = tak ingin
BERDANO = kotor sangat
NYENDIN = tumpang sekaki
SEMBAI = pasir halus yang basah/pasir sungai (cher miker pegi kaup sembai kat sungei tu, elok bebeno mbuat
bancuh simen)
LIMBAH = air kotor/Lumpur
MENGEROGHNYOT = berdenyut-denyut
MEMBANGAO BAU = busuk baunya
BERDA'AH = bohong/menipu/kelentong
TERPEROGHONGO = berlubang besar
PETIA = memang sudah direnung/ memang yakin
NYIOR KUTEY = kelapa yang dah kering kat atas pokok kelapa
BERONGGOK = berkumpul
TAWO LEYSYUR = masakan terlalu tawar
JENUH = lama sangat..
BONYEH = berlendir/berlendior
MELANTUNG KOHONG = busuk sesangat
Tumpo =Tak bergerak,mati,habis nyawa.
Moh = Jom
Ngerengken = Kurus kering tak ada isi langsung
Sompeh = Serpih,picisan,ada cacat sikit.
SAMO = Merah Jambu
SOH = Sunyi sepi/ senyap
PAN/NYANG =Panggilan utk moyang
BESIT = Memukul dgn sesuatu spt rotan dan sbg
NGELATOK = Berdebar2 akibat terkejut
motokar = kereta
mutu = motorsikal
tak mandang = takde
gebor = selimut
limaih = tepung pelita
ce /ace = cuba /try
gostan = undur belakang
beransor = mintak diri
2016 2nd-friends smile hot About me Ayi Dizon bahasa perak Baschi quick slimming baschislimmingpills bayi bellaammara Ben Ashaari Dan Saya Bloglist Body fix Buat background dalam post Bulan sabit merah Malaysia Business Cara dapatkan URL Glitter graphics Cara kempiskan perut cara tinggalkan kekasih Cara Untuk Keyakinan Diri Chubby Clone samsung galaxy note contest Cute Simbol Untuk Blog derma ramadhan design blog Dunia Akhir Zaman Entry Ogos 2016 F&B follower Free Glitter graphics geram girls Giveaway Handfhone Hatyai hukum gosok gigi ketika puasa iklan instagram instagram ubatgemuk_cepatnaik IPOH Jalan-jalan jalan-jalan cari makan Jamuan Aidilfitri Perdana Menteri 2016 july entry kebaikan dan keburukan vaksian kedai second-hand keluarga Kerja Dari Rumah kesihatan Kimchi komputer korean Lagu Mira Filzah By Ayi Dizon Letak icon sebelah comment lidacapsules lidaslimmingpills lidawholesale life meningkat mini giveaway Minyak Morhabshi Mira Filzah muslims Nasa confirm matahari akan terbit dari barat new new entry nile Oversea pahang PALESTINE Pelbagai jenis kimchi Penjagaan Bayi Perabot antik hiasan rumah Perbualan bayi sebelum kelahirannya pereka grafik perubatan pills processor puasa puding raja punca penyakit gastrik dan rawatan Quotes Ram komputer ramadhan Ramadhan yang pertama Raya 2016 resepi resepi kimchi review Rumah tangga Rumah terbuka PM di pekan pahang segmen senarai hotel di cameron highlands pahang shawl Surirumah Teknik mengorat Thailand tips penjagaan muka tomorrow Travelling Travelog Trip ke cameron highlands Tutorial ubat ubat gemuk ubat gemuk 2016 ubat gemuk murah ori vaksin warisan kecantikan world
Copyright © ♡ icha zaini ♡ | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in