ProcessorProcessor salah satu komponen yang paling utama dari rangkaian komputer, tanpa alat ini komputer tidak berguna kerana processor adalah otak komputer.

Processor adalah sebuah IC yang mengawal keseluruhan sistem komputer sebagai pusat atau otak dengan fungsi melakukan pengiraan dan menjalankan tugas.

Terletak di atas motherboard yang harus disesuaikan dengan jenis soketnye. Sebagai contoh untuk proscessor intel menggunakan soket LGA jadi motherboard yang digunakan perlula mempunyai n soket LGA manakala proscessor AMD menggunakan AM3+ maka harus disesuaikan dengan motherboard yang mempunyai soket AM3+Bahagian yang terpenting dari processor adalah:

a) Aritcmatics Logical Unit (ALU)
Melakukan pengiraan arimatik dalam bahasa dan sistem
komputer
b) Control Unit (CU)
Mengawal keseluruhan isitem seperti data seperti input dan
output.
c) Memory Unit (MU)
Alat simpanan yang mempunyai kepentasan untuk akses
cukup tinggi.
Pada umumnya fungsi processor (prosesor) adalah hanya untuk memproses data yang diterima iaitu input, kemudian akan menghasilkan pengeluaran berupa output.
Processor mampu dapat berfungsi sendiri namun memerlukan sokongan komponen lain terutamanya hardisk dan RAM. Dalam memproses data, ia dapat dilakukan dengan cepat atau lambat bergantung kepada kepantasan processor tersebut.
Kepantasan processor yang paling tinggi adalah 4 Gigahertz (GHz) . Bagi gamers, pasti sudah sebati dengan istilah, “greater processor, greater gaming experience”, kerana kelancaran game sangat bergantung dengan kapasiti processor sebuah komputer.
Terdapat 2 jenis jenama processor di pasaran iaitu Intel dan AMD. Kedua-duanya tentu memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing. Ada yang memberi pendapat INTEL seusai bagi penggunaan secara berterusan yang lama, selama berjam-jam mahupun berhari-hari. AMD menjadi pilihan kerana lebih baik dalam memproses grafik.


Like facebook service & upgrading computer di sini

0 010 komen anda:

Post a Comment

2016 2017 2nd-friends smile hot About me Ayi Dizon bahasa perak Baschi quick slimming baschislimmingpills bayi bellaammara Ben Ashaari Dan Saya Bloglist Body fix Buat background dalam post Bulan sabit merah Malaysia Business Cara dapatkan URL Glitter graphics Cara kempiskan perut cara tinggalkan kekasih Cara Untuk Keyakinan Diri Chubby Clone samsung galaxy note contest Cute Simbol Untuk Blog derma ramadhan design blog Dunia Akhir Zaman Entry Ogos 2016 F&B follower Free Glitter graphics geram girls Giveaway Handfhone Hatyai hukum gosok gigi ketika puasa iklan instagram instagram ubatgemuk_cepatnaik IPOH Jalan-jalan jalan-jalan cari makan Jamuan Aidilfitri Perdana Menteri 2016 july entry kebaikan dan keburukan vaksian kedai second-hand keluarga Kerja Dari Rumah kesihatan Kimchi komputer korean Lagu Mira Filzah By Ayi Dizon Letak icon sebelah comment lidacapsules lidaslimmingpills lidawholesale life meningkat mini giveaway Minyak Morhabshi Mira Filzah muslims Nasa confirm matahari akan terbit dari barat new new entry nile Oversea pahang PALESTINE Pelbagai jenis kimchi Penjagaan Bayi Perabot antik hiasan rumah Perbualan bayi sebelum kelahirannya pereka grafik perubatan pills processor puasa puding raja punca penyakit gastrik dan rawatan Quotes Ram komputer ramadhan Ramadhan yang pertama Raya 2016 resepi resepi kimchi review Rumah tangga Rumah terbuka PM di pekan pahang segmen senarai hotel di cameron highlands pahang shawl Surirumah Teknik mengorat Thailand tips penjagaan muka tomorrow Travelling Travelog Trip ke cameron highlands Tutorial ubat ubat gemuk ubat gemuk 2016 ubat gemuk murah ori vaksin warisan kecantikan world
Copyright © ♡ icha zaini ♡ | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in