Gambar Step By Step : Cara Membuat Kimchi

 بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ Dan Assalamualaikum


Hello Malaysian? Still on dreamland?

Hello my California,US readers? Thanks for visiting my blog *

Sudah 2 minggu icha tak updated blog. Apa kahabar semua? Macam-mana pengalaman raya? Best tak? Seperti di janjikan icha akan buat entry macam mana buat kimchi dan apa rasa sebenar kimchi ni? Kimchi ni boleh tahan selama berbulan-bulan tau. Bagi pendapat icha, rasa kimchi ni sebenarnya sama rasa dengan jeruk. Jom baca,,



Bahan buat sos / paste

kicap cair, gula campurkan dengan tepung beras (atas api) sampai kuah berasa pekat
* 1 cawan serbuk lada merah
* Air secukupnya bagi menggaul ke semua bahan
* 2 sudu besar sos ikan
* 2 sudu besar gula
* 1 sudu besar bawang putih tumbuk
* 1 sudu kecil halia tumbuk
* 4 batang daun bawang



Cara Membuat

* Basuh kubis hingga bersih dan belah 2,kemudian toskan ,garamkan sayur kobis tadi secukupnya

* Perapkan / jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun, letak kat luar pun dah ok.

* Keluar kan kobis tu dan basuh juga toskan sampai rasa kering.

* Masukkan serbuk cili dan sos ikan, Campurkan sedikit air supaya menjadi pes. Kalau nak lebih pedas letak lebih serbuk cili.

* Masukkan halia dalam pes tersebut campurkan kicap cair and gula campurkan tepung beras yang telah dipekatkan atas api kedalam pes kimchi. Setelah pes itu digaulkn rata masuk kan ke dalam peti sejuk. Simpan dalam bekas berpenutup.

 * Lebih kurang 1 jam, lumurkan pada kobis tersebut masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari atau 48 jam sebaiknya.




Resepi 

Kobis Panjang @ Kobis Cina, Bawang Merah, Bawang Putih & Halia

Blender Bawang Besar, Bawang Putih, Halia. Saya add-on bawang holland.


Carik kobis 1 persatu dan basuh setiap helai


Tos kobis sampai kering atau tidak lagi ber-air


Lumur setiap helai kobis dengan garam. Simpan di dalam peti sejuk atau bahan yang menutup. 
Tunggu selama 4 jam. Ia akan mengeluarkan air hasil daripada garam tadi.


Air hasil perapan kobis tu saya buang.dan basuh kobis lagi sekali (supaya tidak berasa masin). 

Akhir sekali lumurkan bahan paste dengan kobis dan simpan dalam bekas tanpa ada ruang udara di antara kobis.

Paste yang bewarna merah tu, hasil blender bawang, halia dan bawang putih. Cuma tambah serbuk cili mengikut kepedasan yang diingini masing-masing.


Tadaaaa. Siap. Hasil perapan kimchi saya.
Simpan dalam peti sejuk selama 2 hari. Lepastu boleh la makan :)





Resepi bergambar lain





Masukkan tepung beras dan air, aduk-aduk hingga tepung beras larut. Masak diatas api sedang sambil diaduk-aduk hingga adunan mengental. Ketika muncul letupan pertama segera matikan api, tambahkan gula pasir dan aduk hingga gula larut. Biarkan bubur tepung sejuk.








Yang melawat blog icha ni jangan lupa komen atau tinggalkan jejak di shoutbox tau. Nanti bolehla icha berjalan2 melawat blog awak-awak semua semula :)
Tomorrow updated:Best tau Cameroon highlands sekarang!

0 010 komen anda:

Post a Comment

Copyright © ♡ icha zaini ♡ | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in